Mijn favorieten

Energielabel voor woningen wijzigt per 1 januari 2021




Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van de NTA 8800.
 Dit energielabel geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Daarnaast geeft het inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort.

Tot en met 31 december 2020 kunt u als huiseigenaar nog het huidige (oude) energielabel aanvragen, ook wel het vereenvoudigd energielabel genoemd. U geeft voor dit label online verschillende kenmerken van uw huis door. Op basis van deze informatie wordt dan het energielabel bepaald. Het vereenvoudigde energielabel blijft - ook na 1 januari 2021- tien jaar geldig.


Vanaf januari 2021 gaat de bepaling van het energielabel niet meer digitaal, maar moet er een afspraak worden gemaakt met een energieadviseur. De adviseur komt langs, inspecteert uw woning en bepaalt op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen en warmtebronnen hoeveel energie de woning verbruikt.

Het nieuwe energielabel wordt daarmee ook duurder. Maar daar staat tegenover dat er een nauwkeurigere opname van de woning wordt gedaan en op basis daarvan gerichter maatregelen getroffen kunnen worden.

Bent u voornemens om binnenkort uw woning te verkopen? Dan doet u er wellicht verstandig aan om nog dit jaar uw energielabel aan te vragen als verplichting bij de verkoop. Het vereenvoudigde energielabel is immers tien jaar geldig. De kosten bedragen nu doorgaans een paar euro en straks zal de prijs voor een energielabel circa € 295,- bedragen. Een makkelijk voordeel dus zo aan het einde van het jaar!

Mocht u uit interesse juist belang hebben bij het uitgebreide energielabel, dan kunt u via mijn website: www.mrwijnands.nl/energielabels een uitgebreid energielabel aanvragen. U doet dit heel eenvoudig door het aanvraagformulier in te vullen, u wordt vervolgens benaderd voor een afspraak bij u thuis.